De beste mobiele pinautomaat voor ZZP’ers en kleine ondernemers

door autipreneur december 19, 2018

In deze blog kijken we naar de goedkoopste en beste mobiele pinautomaat voor ZZP’ers. Zo heb je al pinautomaat voor 19 euro ex. BTW, is dat de moeite waard?

Jarenlang was pinbetalingen accepteren een erg dure bezigheid. Zo kostte een pinautomaat vaak honderden euro’s en zat je vast aan dure contracten en ingewikkelde aanvraagprocessen. Gelukkig is dit inmiddels veranderd en is pinbetalingen accepteren tegenwoordig ook betaalbaar voor ZZP’ers en kleine ondernemers.

We bekijken nu 4 pinautomaten met een prijs van 19 tot 99 euro en kijken ook wat de pinautomaat kost in gebruik. Zo weet je na het lezen van deze blog wat de beste pinautomaat is voor de kleine ondernemer.

Pinautomaat kopen

Wil je pinbetalingen gaan accepteren start de vraag natuurlijk met, welke mobiele pinautomaat moet ik kopen? Voor kleinere ondernemers en ZZP’ers zijn er 4 betaalbare mogelijkheden;

iZettle Reader – € 79,-

De iZettle Reader is een kaartlezer van het Zweedse bedrijf iZettle. Met behulp van een app op je telefoon kun je met de iZettle reader pinbetalingen accepteren. Deze mobiele pinautomaat kost eenmalig € 79,- (nu tijdelijk € 19,-) en komt zonder verplichte maandelijkse kosten.

Voordelen van de iZettle zijn het afwerkingsniveau en de aanschafprijs. Nadeel is dat je afhankelijk bent van een mobiele telefoon en een app om betalingen te accepteren. Daarnaast zijn de procentuele transactietarieven niet voor elke ondernemer even voordelig, maar daarover later meer.

Sumup Air of Sumup 3G – € 79 tot € 99,-

Alternatief voor de mobiele pinautomaat van iZettle is Sumup. De Sumup Air werkt eigenlijk hetzelfde als de iZettle reader en is ook even duur wat betreft prijs en transactiekosten (update: nu tijdelijk € 39,-). Het is dus puur welke mobiele pinautomaat je in dit geval mooier vind.

Voor de meer veeleisende ondernemers heeft Sumup ook nog een Sumup 3G versie voor 99 euro. Zoals de naam al doet vermoeden heeft deze mobiele pinautomaat een ingebouwde 3G simkaart waardoor hij zonder telefoon of losse app kan worden gebruikt. Hiermee is de 3G ideaal voor wie regelmatig onderweg is of bijvoorbeeld personeel heeft die hun privé telefoon niet willen gebruiken.

Voor zowel de Sumup Air als de Sumup 3G betaal je een net als bij iZettle een procentueel transactietarief.

Rabo Smartpin – € 11,- per maand

De Rabo Smartpin kun je niet echt kopen maar alleen huren op maandbasis. Hiervoor betaal je de Rabobank een vergoeding van 11 euro per maand. Net als de Sumup Air en de iZettle reader is de Rabo smartpin een mobiele pinautomaat die je koppelt aan je mobiele telefoon.

Het verschil bij de Rabo smartpin mobiele pinautomaat zit hem vooral in de transactiekosten. In tegenstelling tot Sumup en iZettle betaal je bij de Rabo Smartpin een vast bedrag per succesvolle pinbetaling en een bedrag per bijschrijving op je rekening.

Handig om te weten is dat je met de Rabo Smartpin mobiele pinautomaat geen creditcard betalingen kunt accepteren. Daarnaast moet je verplicht een Rabobank zakelijke rekening hebben om de smartpin aan te kunnen vragen.

mijnPIN Mini – € 99,-

De laatste goedkope mobiele pinautomaat in ons overzicht is van mijnPIN. Bij mijnPIN koop je geen kaartlezer zoals de Rabo Smartpin maar een volwaardige pinautomaat. Net als de Sumup 3G wordt deze mobiele pinautomaat geleverd met een ingebouwd simkaartje zodat je overal pinbetalingen kunt accepteren.

Als enige aanbieder van goedkope mobiele pinautomaten biedt mijnPIN daarnaast de keuze voor verschillende automaten en verschillende tariefstructuren. Zo is er ook een pinautomaat met ingebouwde bonprinter en kunnen ondernemers vrij kiezen tussen een vaste en variabele tariefstructuur.

Transactiekosten, vast of variabel?

Zoals je ziet heb je dus veel keuze bij een goedkope mobiele pinautomaat kopen. Maar wat misschien wel belangrijker is dan de aanschafprijs, wat kost zo’n ding in gebruik?

‘Traditionele’ aanbieders van pinautomaten hanteren lage kosten per transactie, soms slechts 7 cent per transactie. Echter je betaald makkelijk 800 euro voor een pinautomaat en tientallen euro’s per maand aan abonnements- en servicekosten. Daarmee is zo’n apparaat eigenlijk alleen handig voor grotere retailers zoals winkels waar veel relatief kleine transacties worden verwerkt.

De nieuwe aanbieders op de markt zoals mijnPIN, Sumup en iZettle proberen pinbetalingen accepteren toegankelijk te maken voor kleinere ondernemers. Ze rekenen alle drie geen abonnements- of servicekosten en een laag bedrag in aanschafkosten. In plaats daarvan hanteren ze een transparant verdienmodel waarbij je uitsluitend betaald voor wat je gebruikt – de transacties dus. Hierbij zijn er twee smaken, vast of variabel.

Variabele transactiekosten

Sumup en iZettle rekenen bij hun mobiele pinautomaat met variabele transactiekosten. Dit betekend dat je een percentage van het transactiebedrag als kosten betaald. Bij iZettle is dit een vast percentage van 1,95% per transactie ongeacht het bedrag of je omzet. Sumup hanteert standaard een percentage van 2,75% maar hanteert staffels bij een hogere omzet waardoor het tarief kan zakken naar 1,5% per maand.

Bij mijnPIN is de variabele transactietoeslag 1,8% voor pinpastransacties met afwijkende tarieven per creditcardprovider. Je kunt bij mijnPIN echter ook voor een vast tarief kiezen. De procentuele toeslag is vooral interessant voor de echt kleine ondernemer die maar heel af en toe een betaling accepteert of bij veel kleine bedragen in bijvoorbeeld een schoolkantine.

Voor de meeste ondernemers is dit echter een ongunstige prijsstelling, voor een pintransactie van 100 euro betaal je bijvoorbeeld al 1,50 tot 2,75 euro. Dat is een fors bedrag als je dat doorrekent naar honderden of duizenden transacties per jaar. Daarom is het meestal beter te kiezen voor een vaste transactietoeslag

Vaste transactiekosten

iZettle en Sumup bieden helaas geen vaste transctietoeslag. De mobiele pinautomaat van de Rabobank biedt wel een vaste toeslag; 15 cent per transactie. Helaas heeft de Rabo smartpin wel wat andere nadelen. Zo moet je (dure) zakelijke Raborekening hebben en betaal je ook nog 25 cent voor elke bijschrijving van de Smartpin op je rekening. Vergeet ook niet dat je de Smartpin niet kunt kopen maar huurt voor 11 euro per maand. In 2 jaar tijd betaal je dus toch mooi 264 euro voor zo’n ding.

Wat grotere ondernemers die toch goedkoop willen pinnen zijn dan ook het beste uit bij mijnPIN. Bij mijnPIN heb je een vaste toeslag van 25 cent per pinpastransactie en daar bovenop ook nog eens staffelkorting. Zo betaal je bij 150 – 500 transacties 17 cent en bij meer dan 500 transacties 13 cent.  Daarmee is de prijsstelling van mijnPIN zeer scherp en vaak voordeliger dan die van de Rabobank.

De beste mobiele pinautomaat

Ben je op zoek naar een mobiele pinautomaat dan heb je tegenwoordig meer dan genoeg keuze. Voor minder dan 100 euro kun je terecht bij 4 verschillende aanbieders die allemaal betrouwbare service en apparatuur leveren.

Voor de moderne kleine ondernemer zijn iZettle en Sumup een goede keuze. De kaartlezers en apps zijn goedkoop, klein en strak vormgegeven. Ideaal voor als je af en toe een pinbetaling accepteert maar de meeste zaken op factuurbasis doet.

Alle andere ondernemers zijn het beste uit bij mijnPIN. De volwaardige pinautomaat zonder app oogt betrouwbaar en is ook makkelijk te gebruiken voor personeel. Door de keuze uit een vast en variabel transactietarief zonder abonnementskosten zijn ondernemers met een pinomzet tot grofweg 80.000 euro per jaar bij mijnPIN het makkelijkst en het goedkoopste uit.

Benieuwd naar de exacte kosten? Op deze website Geldburger staat een handige vergelijkingstool. Deze rekent op basis van jouw gemiddelde omzet automatisch de pinkosten uit tussen 8 aanbieders van pinautomaten.

Social Shares

Laat een bericht achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *