Wat is nu de beste zakelijke rekening ZZP, bekijk het in deze blog

door autipreneur december 24, 2018

In deze Blog kijken we naar de beste zakelijke rekening ZZP. We vergelijken kosten, mogelijkheden en de klantvriendelijkheid van 6 banken.

In de bankensector is steeds meer concurrentie wat betreft zakelijke rekeningen. Hoog tijd dus om te kijken wat de beste zakelijke rekening ZZP is. In deze blog vergelijken we 3 grote en 3 kleine banken op kosten, mogelijkheden en klantvriendelijkheid voor kleine ondernemers.

Samenvatting voor de snelle lezer

Zakelijk bankieren bij grote banken als ABN AMRO, Rabobank of ING is erg duur zo blijkt. Je betaald makkelijk 20 tot 30 euro per maand en een rekening openen is vaak omslachtig en tijdrovend. Bespaar door te kiezen voor een kleinere online bank.

Wil je puur zakelijke en prive uitgaven scheiden en verder niets? Dan is de beste zakelijke rekening ZZP het volledig gratis N26 Business pakket van de N26 Bank. Ben je op zoek naar een bank met net wat meer mogelijkheden kies dan Knab Zakelijk.

Criteria voor beste zakelijke rekening ZZP?

We beoordelen banken op een aantal punten om te kijken wat de beste zakelijke rekening ZZP is. Het eerste punt is natuurlijk kosten. Niet alleen kijken we naar de maandelijkse bijdrage voor de rekening maar ook naar transactiekosten.

Zo rekenen grote banken zoals de ABN AMRO en ING nog steeds een toeslag van 10 tot 15 cent voor elke bij- en afschrijving. Hierdoor zijn de jaarlijkse kosten veel hoger dan wat je maandelijks betaald voor de rekening.

Het tweede criterium voor de beste zakelijke rekening ZZP is servicemogelijkheden. Kun je als kleine winkelier bijvoorbeeld contant geld storten? Heb je als ondernemer zonder jaarcijfers de mogelijkheid tot het bestellen van een creditcard? Zijn er nuttige extra’s voor ZZP’ers zoals verzekeringen of starterskredieten?

Als laatste kijken we naar de klantvriendelijkheid van de banken. Hoe lastig is het om een bankrekening aan te vragen? Is de klantenservice ook buiten kantooruren goed bereikbaar? Tot slot als belangrijkste vraag natuurlijk, nemen ze jou als kleine ondernemer serieus als klant?

Drie grote dure banken

We kijken nu in onze beste zakelijke rekening ZZP vergelijking eerste naar de grote banken. Dit zijn zoals je wellicht al had verwacht de ABN AMRO, de Rabobank en de ING. De meeste lezers zullen wellicht privé al wel bankieren bij 1 van deze banken. Toch is er juist bij deze grote banken een aanzienlijk verschil tussen in kosten tussen privé en zakelijk bankieren.

De Rabobank scoort ondermaats

De Rabobank scoort niet goed als we kijken naar de beste zakelijke rekening ZZP. Zo betaal je voor een simpele betaalrekening en pinpas maar liefst 9,95 euro per maand. Daarnaast betaal je 9 cent voor elke afschrijving en 15 cent voor elke bijschrijving. Daarmee ben je zo 20 tot 30 euro per maand kwijt aan kosten voor een zakelijk pakket bij de Rabobank.

Ook de servicemogelijkheden zijn minder dan je bij de Rabobank zou verwachten. Natuurlijk heeft de Rabobank alles in huis, van Hypotheken tot kredieten en creditcards. Echter als kleine ondernemer zonder jaarcijfers kom je simpelweg voor deze zaken niet in aanmerking.

Tot slot valt ook de klantvriendelijkheid erg tegen. Niet alleen gedraagt de Rabobank zich vaak arrogant zodra er een probleem ontstaat, ook gaat een zakelijke rekening openen moeizaam. Eerste moet je jezelf identificeren op een kantoor. Daarna volgt een uitsluitend telefonische intake waarin een hele reeks vragen moeten worden beantwoord over wie je bent en wat je doet.

De Rabobank noemt dit een ‘servicegesprek’ zodat ze beter tegemoet kunnen komen aan jouw wensen. In de praktijk ligt de nadruk toch echt vooral op risicoanalyse en het uitsluiten van alle ondernemers die afwijken van de norm. Kom je door dit gesprek heen dan moet je nog een persoonlijke gesprek aangaan bij een Rabobank kantoor. Daarna duurt het nog enkele werkdagen voor je rekening actief is. Geen proces waar je als drukke ondernemer op zit te wachten.

De bereikbaarheid is dan wel weer redelijk, op werkdagen tot 9 uur s’avonds maar op zaterdagavond en zondag is er helaas niemand te bereiken.

ABN AMRO, redelijk toegankelijk

Bij de ABN AMRO hebben ze hun zaakjes beter op orde als we naar de beste zakelijke rekening ZZP kijken. Zo kost een zakelijk pakket iets minder, 9 euro per maand. Ook krijg je de eerste 200 transacties op jaarbasis gratis. Na de eerste 200 transacties betaal je 8 cent voor een afschrijving en 15 cent voor een bijschrijving. ABN AMRO is hiermee iets goedkoper dan de Rabobank.

Net als bij de Rabobank geldt dat de mogelijkheden voor aanvullende diensten erg beperkt zijn. Zo zullen veel kleine ondernemers niet in aanmerking komen voor een zakelijke creditcard of een zakelijk krediet. Voor zaken als verzekeringen en pinautomaten ben je vaak elders goedkoper uit.

Wel scoort de ABN AMRO goed op klantvriendelijkheid. Zo kun je zelfs als nieuwe klant bij ABN AMRO een rekening openen via internet, je hoeft hier dus niet voor langs een bankkantoor. Het proces duurt nog wel 7 werkdagen en er komt op afspraak een medewerker van AMP Logistics langs om je identiteit te controleren. Dit werkt een stuk fijner dan bij de Rabobank.

Op bereikbaarheid heeft de ABN AMRO helaas een onlogische keuze gemaakt. Zo is de klantenservice voor particulieren telefonisch 24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen per week bereikbaar. Terwijl de service voor zakelijke gebruikers is beperkt tot 9 uur s’avonds op werkdagen en zaterdag tot 5 uur. Juist een ZZP’er werkt niet van 9 tot 5 en zou baat hebben bij ruimere openingstijden.

ING Bank, vlees noch vis

De ING zit wat betreft de beste zakelijke rekening ZZP een beetje tussen de Rabobank en de ABN AMRO in. Zo kost een pakket 9,90 euro per maand maar zijn de transactietarieven wel iets goedkoper, 10 cent voor een bij- of afschrijving.

Wat betreft mogelijkheden geldt hetzelfde voor de ING als de andere twee grote banken, voor veel extra’s komt de kleine ondernemer niet in aanmerking. De zakelijke klantenservice is net als bij de andere 2 banken op werkdagen open van 8 tot 9 en op zaterdag van 9 tot 5. Het lijkt bijna wel alsof ze elkaar kopiëren. Een rekening openen kan bij de ING uitsluitend op kantoor maar je kunt wel online een afspraak maken. Niet zo handig als bij de ABN AMRO dus maar ook niet zo lastig als bij de Rabobank.

Drie goedkope kleine banken

Zoals je ziet zijn we in deze beste zakelijke rekening ZZP vergelijking weinig positief over de grote banken. Dit komt omdat ze duidelijk weinig interesse lijken te hebben in de kleine ondernemer. Particulieren lokken met lage tarieven en service bieden aan multinationals zo lijkt het. Andere doelgroepen vallen buiten de boot.

Dat ziet je terug aan het omslachtige aanvraagproces, de hoge tarieven en de beperkte bereikbaarheid van de klantenservice. Gelukkig zijn er inmiddels ook online banken die wel interesse hebben in de ZZP’er als klant.

Hieronder bekijken we 3 kleine banken die innoveren. Wat dacht je van een gratis ZZP rekening? Een zakelijke rekening openen in slechts 8 minuten? Een klantenservice die gewoon 7 dagen per week bereikbaar is? Dat zijn zaken die hoog scoren voor de beste zakelijke rekening ZZP.

ZZP rekening van SNS Bank

SNS heeft met hun ZZP rekening een interessant maar beperkt aanbod. Zo is de rekening vrij scherp geprijsd, 7,50 euro per maand en zijn transacties gratis. Daarmee is de SNS ZZP rekening een stuk goedkoper dan bijvoorbeeld de ABN AMRO of Rabobank. Echter de rekening kent een opmerkelijke beperking, namelijk een limiet van 1000 transacties per jaar.

Kom je boven dit aantal dat wordt je account omgezet in een zogenoemde SNS zakenrekening. De tarieven hiervan zijn goed verborgen op de SNS website maar zo’n SNS zakenrekening blijkt peperduur. Zo betaal je alleen al 87,50 per jaar aan abonnementskosten, 36 euro ‘onderhoudskosten’ voor internetbankieren en maar liefst 50 cent per periodieke overboeking.

Daarnaast slaat SNS de plank mis als beste zakelijke rekening ZZP met hun klantenservice. Zo kun je de SNS ZZP rekening wel online openen maar duurt het nog steeds een aantal dagen voordat hij geopend is en zijn er veel beperkende voorwaarden zoals wat voor soort onderneming je hebt of met welke landen je zaken doet. Dat de klantenservice bovendien in het hele weekend gesloten is vinden wij achterhaald en klantonvriendelijk.

Knab begrijpt wat een ondernemer wil

Knab is pas de eerste bank in deze blog waar we echt een goed gevoel bij hadden. Een bank die serieus als beste zakelijke rekening ZZP zou kunnen doorgaan. De prijs van het Knab zakelijk pakket is een bescheiden 5 euro per maand. Daarnaast krijg je 1000 transacties per jaar gratis. Is dat niet genoeg? dan betaal je 10 cent per bij- of afschrijving. Redelijk prijzen dus zonder beperkingen.

Daarnaast snapt Knab ook dat de gemiddelde ZZP’er niets heeft aan dure verzekeringen of kredieten waarvoor hij/zij niet in aanmerking komt. Daarom heeft Knab extra diensten specifiek gericht op ZZP’ers. Zo kun je bedrijfsfinanciering aanvragen via Knab crowdfunding en hebben ze een samenwerkingen met andere bedrijven om je bijvoorbeeld te helpen met een internetkassa of pinautomaat.

Tot slot lijkt Knab ook de eerste bank die doorheeft dat ZZP’ers meestal niet van 9 tot 5 werken. Zo is hun klantenservice 7 dagen per week van geopend van 8 uur s’ochtends tot 22 uur s’avonds via chat, e-mail of telefoon. Een rekening openen doe je bij deze internetbank natuurlijk online en de rekening is normaalgesproken binnen maximaal 1 werkdag actief.

Knab begrijpt hiermee duidelijk wat een ZZP’er wil; niet teveel betalen, praktische extra diensten en een no-nonsense klantenservice en aanvraagproces.

N26, een gratis bank voor ondernemers

n26 logoTot slot bespreken we de Duitse N26 bank. Klanten uit heel Europa kunnen bij deze vernieuwende internetbank een bankrekening openen. Speciaal voor ZZP’ers heeft N26 daarbij het N26 Business pakket. Hiermee kun je een gratis zakelijke rekening openen bij N26. Nu is N26 wellicht niet de beste zakelijke rekening ZZP maar het duidelijk de goedkoopste.

Bij het gratis N26 Business pakket krijg een IBAN betaalrekening, een Maestrocard (pinpas) en een Mastercard (prepaid creditcard) + een mooie app en website voor internetbankieren. Alles dus eigenlijk wat je nodig hebt als je gewoon simpelweg je privé en zakelijke uitgaven gescheiden wil houden.

Leuk extra is de Prepaid Mastercard wat eigenlijk een creditcard is zonder limiet. Een ideale oplossing voor ZZP’ers. Zo kun je toch creditcard uitgaven doen zonder BKR toetsing of kredietlimiet. Grootste nadeel van N26 is dat de klantenservice alleen beschikbaar is in het Engels. Tegelijkertijd is de app en de bank zeer vooruitstrevend, zo kun je bij N26 al een bankrekening openen in 8 minuten.

Wil je meer weten over N26 lees dan ook eens deze geschreven review.

Conclusie beste zakelijke rekening ZZP

Tijd om tot een conclusie te komen voor de beste zakelijke rekening ZZP. Voor zover het nog niet duidelijk was, zakelijk bankieren bij grote ouderwetse banken is duur. Daarnaast zijn de werkprocessen vaak achterhaald en omslachtig.

Moderne ondernemers kunnen dan ook beter kiezen voor een kleinere, online bank. Dankzij de dekking door het Europese depositogarantiestelsel staat je geld er even veilig. Toch profiteer je wel van een aantal voordelen. Allereerst een hoop frustratie en tijd bij het openen van je zakelijke rekening.

Daarnaast bespaar je toch snel 15 tot 20 euro in de maand als je kiest voor een zakelijke rekening bij Knab of N26. De beste zakelijke rekening ZZP is wat ons betreft duidelijk Knab omdat ze net iets volwassener aanvoelen dan N26. Voor wie echter puur een zo goedkoop mogelijke bankrekening wil om zakelijke en prive uitgaven gescheiden te houden heeft aan N26 een prima keuze.

Bedankt voor het lezen van deze blog, heb je vragen of opmerkingen, laat dan gerust een reactie achter.

Social Shares

Laat een bericht achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *