In deze blog de goedkoopste zakelijke rekening voor ondernemers

door autipreneur januari 14, 2019

In deze blog vergelijken we 6 banken met een zakelijke rekening. Lees meer over de goedkoopste zakelijke rekening voor ondernemers.

Bankieren bij een grote bank zoals de Rabobank of ING is voor ondernemers een stuk duurder dan voor consumenten. Als particulier ben je vaak nog geen 3 euro per maand kwijt terwijl een ondernemer snel 20 tot 30 euro per maand betaald.

Dat is veel extra geld terwijl een zakelijke rekening nauwelijks extra voordelen oplevert. Sterker nog, vaak betaal je als ondernemer extra voor diensten die voor particulieren gratis zijn. Gelukkig is er sinds de komst van online banken een stuk meer keuze voor een zakelijke rekening. Hoog tijd dus om te kijken naar de goedkoopste zakelijke rekening.

Samenvatting voor de snelle lezer

Zakelijk bankieren is met de komst van online banken een stuk goedkoper geworden. De goedkoopste zakelijke rekening uit dit artikel is zelfs gratis. Bij de Duitse N26 bank kun je als Nederlandse ondernemer geheel gratis een ZZP rekening openen, inclusief bankpas en internetbankieren. Ideaal voor wie puur privé en zakelijk gescheiden wil houden.

Wil je liever een Nederlandse bank of ben je geen ZZP’er? Dan is de goedkoopste zakelijke rekening Knab, dochter van investeringsmaatschappij Aegon. Voor 5 euro per maand heb je een prima zakelijke rekening met 1000 transacties per jaar gratis. Fijne bonus, de klantenservice is 7 dagen per week tot 22.00 bereikbaar.

Daarmee zijn deze rekeningen een stuk goedkoper en persoonlijker dan de 20-30 euro die je maandelijks afrekent bij ING, de Rabobank of ABN AMRO. Voor de meeste ondernemers zal de keuze voor de goedkoopste zakelijke rekening dan ook snel gemaakt zijn. Wil je meer weten over alle 8 de banken uit deze blog, lees dan hieronder verder.

Van duurste tot de goedkoopste zakelijke rekening

Hieronder vergelijken we 6 banken waar je als Nederlandse ondernemer een zakelijke rekening kunt openen. Per bank vind je de maandelijkse kosten terug bij gemiddeld 100 bij- en afschrijvingen per maand en vertellen we kort wat over de bank. De vergelijking loopt van duur naar goedkoop.

1. BUNQ (19,99 euro per maand)

Bunq is een relatief jonge Nederlandse internetbank. Ze komen niet in aanmerking voor de goedkoopste zakelijke rekening om dat ze de duurste bank zijn uit dit overzicht. Toch is dit een interessante bank om te benoemen omdat ze zaken anders aanpakken dan grote, bekende banken.

Bunq is een volledig online bank opgericht door IT mensen die alles doet vanuit een app. Grote voordeel is dat je bij Bunq veel vernieuwing krijgt. Denk aan dynamische pincodes, slimme notificaties en zelfs een API, dit is een softwareprotocol waarmee je bankgegevens zou kunnen uitlezen in andere software zoals je boekhouding.

Daarmee heeft Bunq veel unieke zaken die geen enkele andere Nederlandse bank heeft. Helaas betaal je daar wel fors voor. Niet alleen ben je als zakelijke gebruiker 9,99 euro per maand kwijt voor de betaalrekening. Ook betaal je nog eens 10 cent per bij en afschrijving.  Voor wie graag het nieuwste van het nieuwste wil op het gebied van bankieren is Bunq een aardige keuze. Anders kun je beter verder scrollen in dit overzicht.

2. ING (19,90 euro per maand)

Een zakelijke rekening bij ING is het duurste van de bekende banken met 19,90 euro per maand bij 100 transacties. De rekening en pas kosten 9,90 euro per maand. Een bij- of afschrijving kost 10 cent en voor een automatisch incasso ben je 11 cent kwijt.

Voordeel van de ING is dat je bij een grote, bekende bank zit. Nadeel is dat ING weinig mogelijkheden heeft voor kleinere ondernemers. Voor veel zaken zoals krediet, creditcard of hypotheek zal een starter niet in aanmerking komen.

3. Rabobank (19,35 euro per maand)

Nipt op de derde plek komt de Rabobank met 19,35 euro per maand aan kosten op basis van 80 afschrijvingen en 20 bijschrijvingen. Daarmee zijn ze bij lange na niet de goedkoopste zakelijke rekening.

Een rekening kost bij de Rabobank 9,95 euro per maand, een afschrijving 8 cent, een bijschrijving 15 cent en incasso 11 cent. Contant geld opnemen kost 25 cent. Daarmee lijkt het alsof de Rabobank haar best heeft gedaan de kosten onduidelijk te houden zodat het lastig is om te zien wat je precies kwijt bent.

Net als bij de ING is de gedachte dat je bij een grote bank zit leuk. In de praktijk zijn kleine ondernemers helaas geen focus doelgroep voor de Rabobank. Dit betekend dat je voor veel diensten niet in aanmerkingen zal komen en voor veel andere vragen te horen krijgt dat iets niet mogelijk is. De Rabobank is dan ook vooral geschikt voor wie veel wil betalen voor weinig service of een sealbag automaat nodig heeft (al kun je dan beter terecht bij de ABN AMRO).

4. ABN AMRO (17,12 euro per maand)

De ABN AMRO is de goedkoopste zakelijke rekening onder de drie grote banken. Je krijgt namelijk standaard 200 overboekingen per jaar gratis. Een bankrekening met pas kost 9 euro, een afschrijving kost 8 cent en een bijschrijving 15 cent. Net als de Rabobank rekent ABN AMRO 25 cent voor een geldopname.

Behalve dat ABN AMRO iets goedkoper is, is het serviceniveau zoals je zou verwachten vergelijkbaar met de Rabobank en de ING. Voor consumenten zijn de vele extra verzekeringen, creditcards etc erg interessant maar voor de kleine zakelijke gebruiker meestal niet relevant.

5. Knab (6,70 euro per maand)

Knab is een interessante prijsvechter in dit overzicht. Net als Bunq is Knab een online bank, maar je kunt bankieren vanuit een app en vanuit een website. Knab bied de goedkoopste zakelijke rekening onder alle Nederlandse banken. Je betaalt 5 euro per maand en krijgt de eerste 1000 transacties per jaar gratis. Na duizend transacties betaal je 10 cent per bij- of afschrijving. Met een gemiddelde van 100 transacties per maand ben je bij Knab dus slechts 5,70 kwijt.

Knab is als dochter van een bekende partij Aegon een prima bank om bij te bankieren. Hoewel ze geen kantoren hebben is de servicedesk 7 dagen per week tot 22.00 te bereiken via telefoon, chat of mail. Iets wat we bij de grote banken nog niet zien. Uiteraard is ook een boekhoudkoppeling aanwezig. Het enige echte nadeel van Knab is dat je afhankelijk bent van derde partijen voor het afstorten van geld omdat ze zelf geen geldautomaten hebben.

6. N26 (Gratis)

De laatste rekening in ons overzicht van de goedkoopste zakelijke rekening is N26. Dit is een opmerkelijke bank omdat het een Duitse bank is waar je als ondernemer een gratis zakelijke rekening kunt openen. Dit klinkt wellicht een beetje vaag, maar het verhaal is eigenlijk heel logisch.

Sinds de invoer van IBAN en de opkomst van internetbankieren is het voor banken veel eenvoudiger geworden om hun diensten over de grens aan te bieden. De laatste jaren zijn er dan ook verschillende online banken gekomen die hun diensten Europees aanbieden. Dus of je nu ondernemer bent in Spanje of in Nederland, je kunt gewoon terecht bij N26.

De reden dat de goedkoopste zakelijke rekening bij N26 zelfs gratis is komt door hun verdienmodel. Met een gratis basisrekening proberen ze een klantenbasis op te bouwen die ze vervolgens optionele betaalde diensten kunnen aanbieden. Ze zien hun internetbankieren app meer als een platform voor financiële dienstverlening.

Het grote voordeel van een gratis zakelijke rekening bij N26 is natuurlijk dat hij gratis is. Daarnaast is het leuk dat je naast een Maestropas (pinpas) ook een debit Mastercard (creditcard) krijgt. Dit is eigenlijk een pinpas met een creditcardnummer erop. Je hebt dus geen krediet maar kunt hiermee wel online en offline aankopen doen waar je normaal met een creditcard zou kunnen betalen. Verder krijg je bij N26 een prima werkende internetbankieren app en een goed bereikbare Engelssprekende klantenservice.

Het enige nadeel van de goedkoopste zakelijke rekening van dit lijstje is dat hij alleen geschikt is voor eenmanszaken en freelancers. Behoor je niet tot die doelgroep dat is Knab een betere keuze. Ben je echter een eenmanszaak of freelancer dan is N26 zeker de moeite waard. Al was het maar als tweede zakelijke rekening naast bijvoorbeeld een rekening bij ING of de Rabobank. Zo kun je het aantal transacties op je dure zakelijke rekening beperken.

Conclusie

We hopen dat je met deze blog een wat beter beeld hebt gekregen voor de mogelijkheden van de goedkoopste zakelijke rekening. Samengevat is bankieren bij een grote bank zoals ING, Rabobank of ABN AMRO duur en eigenlijk alleen interessant als je regelmatig geld moet afstorten.

Voor wie betaalbaar zakelijk wil bankieren bij een Nederlandse bank is Knab verreweg de beste keuze. Hun app en internetbankieren website werken prima en hun klantenservice is goed bereikbaar. Voor de hele kleine ondernemers en freelancers is N26 een prima keuze. Deze bank is nog wat minder volwassen dan Knab maar wel helemaal gratis. Ideaal voor als je simpelweg zakelijk en prive wil scheiden en elke euro telt.

Wil je meer weten over N26? Lees dan ook deze review. Ook hebben we een geschreven review over Bunq en over Knab. Heb je vragen of opmerkingen over deze blog? Laat gerust een reactie achter.

Social Shares

Laat een bericht achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *