Gratis zakelijke rekening openen? Dat kan bij deze online bank

door autipreneur november 26, 2018

Als kleine ondernemer een gratis zakelijke rekening openen? Bekijk de voor- en nadelen van een gratis ZZP rekening in deze blog.

Zakelijk bankieren is traditioneel gezien een stuk duurder dan bankieren voor consumenten. Je bent als ondernemer snel 10 euro per maand kwijt bij een grote bank zoals ABN, Rabobank of ING. De grootste kostenpost is echter de transactiekosten. Zo betaal je bij bovenstaande banken naast het mandbedrag ook nog eens 10 tot 15 cent voor elke bij- en afschrijving op je bankrekening.

Daarmee is zakelijk bankieren bij de grote banken honderden euro’s per jaar duurder dan voor particulieren. Waarom is ons niet duidelijk want je krijgt dezelfde betaalpas, dezelfde app en ook de service wordt er niet beter op. Denk aan beperkte openingstijden van de zakelijke klantenservice en de afname van storingsautomaten.

Gelukkig kan het nu anders met de nieuwe internetbank N26. Hier kun je als zelfstandig ondernemer een gratis zakelijke rekening openen. Je lees het goed, een volledig gratis zakelijke rekening openen. In deze blog gaan we kijken of dit aanbod niet te mooi is om waar te zijn en bekijken we de voor- en nadelen van een gratis ZZP rekening bij N26.

Samengevat

Een samenvatting voor de snelle lezer. N26 is wat ons betreft de bank die de toekomst van bankieren naar het heden heeft gebracht. Niet alleen is een gratis zakelijke rekening openen mogelijk in 8 minuten van je luie stoel. Ook levert N26 een zeer volwaardige bankervaring waardoor je niet zou merken dat het gaat om een gratis bank.

Dank zij een vergunning van de Duitse bankautoriteit bafin valt N26 bovendien onder het Europese depositogarantiestelsel. Dus ook bij een gratis zakelijke rekening openen is je (spaar)geld tot 100.000 euro gegarandeerd veilig volgens Europese regels.

Daarmee heeft een gratis zakelijke bankrekening openen bij N26 eigenlijk maar 1 nadeel. De rekening is alleen geschikt voor eenmanszaken en freelancers. Behoor je echter tot die groep dan is een gratis ZZP rekening bij N26 absoluut de moeite waard, al was het maar als tweede rekening om de kosten van die dure grote banken te drukken.

Over N26

N26 is een online Duitse bank en fintech startup die als een van de eerste banken op Europees niveau haar diensten aanbiedt. Dit betekend dat ondernemers en consumenten uit heel Europa een bankrekening kunnen openen bij N26. Doordat N26 een officiële Duitse bankvergunning heeft zijn ze bovendien gedekt door het depositogarantiestelsel.

Daarnaast is een groot verschil met Nederlandse banken de gratis zakelijke rekening openen van N26. Waar veel ‘ouderwetse’ banken een betaalrekening zien als een verdienmodel ziet N26 dit als middel om klanten te trekken. Zo is voor zowel consumenten als kleine ondernemers een betaalrekening + pas geheel gratis. Ook voor internetbankieren en de bankieren app betaal je niets.

Hoe N26 geld verdient met een gratis zakelijke rekening openen is door optionele aanvullende diensten. Waar bijvoorbeeld ING een compleet pakket biedt van betaalrekening, verzekering en hypotheek heeft N26 ervoor gekozen om meer een centraal platform te zijn.

De basisdienst en het N26 platform zijn dus gratis en derde partijen zoals verzekeraars en hypotheekverstrekkers kunnen tegen betaling hun diensten aanbieden aan N26 klanten binnen de N26 app of geïntegreerd in andere N26 diensten. Een voorbeeld hiervan optionele reis- en ongevallenverzekering die bij verzekeringspartner Allianz kan worden afgesloten.

Het fijne van dit verdienmodel is dat alle extra’s optioneel zijn. Wil je dus alleen een gratis zakelijke rekening openen dan kan dat ook. Je bent dus niet zoals bij bijvoorbeeld ING kosten kwijt voor diensten die je eigenlijk niet gebruikt.

Verschillen

Bij N26 kun je een gratis zakelijke rekening openen, de kosten zijn dus een stuk lager voor ondernemers dan bij Nederlandse banken. Verder blijkt dat ze hun diensten in heel Europa aanbieden. Maar zijn er verder nog grote verschillen tussen N26 en Nederlandse banken?

In grote lijnen werkt N26 natuurlijk hetzelfde als elke andere bank. Je krijgt een bankrekeningnummer, een betaalpasje en je kunt overboekingen doen via een app of via een website. Uiteraard is er ook de mogelijkheid rekeningafschriften te downloaden en je pas limieten te beheren. Toch zijn er ook een paar opmerkelijke afwijkingen.

Gratis zakelijke rekening openen in 8 minuten

Het grootste verschil van N26 met Nederlandse banken is misschien wel het aanmeldproces. Middels een videochat wordt je identiteit bevestigd en heb je binnen 8 minuten vanuit je luie stoel een actieve zakelijke bankrekening. Dat is nog eens wat anders dan een kantoorbezoek en een week wachten.

Prepaid mastercard

Zo krijg je bij een gratis online zakelijke rekening openen naast een gewone Maestro pinpas ook een prepaid Mastercard. Dit werkt eigenlijk als een soort pinpas met een creditcardnummer erop. Zo’n kaart is vooral ideaal om in het buitenland online aankopen te kunnen doen maar werkt ook prima voor een hotelreservering.

Zoals je van een internetbank mag verwachten kun je deze prepaid Mastercard uitgebreid zelf beheren in de N26 app. Zo kun je paslimieten instellen, de kaart blokkeren voor geldopnames of juist online aankopen en zelf je pincode wijzigen.

Zowel het concept van een prepaid creditcard gekoppeld aan je bankrekening als de uitgebreide beheermogelijkheden van de pas zijn een handige toevoeging en zouden we ook graag terugzien bij Nederlandse banken.

Duits bankrekeningnummer

Omdat N26 een Duitse bank is krijg je bij een gratis zakelijke rekening openen een Duits IBAN nummer. Dit klinkt wat vreemd maar in de praktijk merk je eigenlijk geen verschil behalve dat het N26 nummer begint met DE in plaats van NL. Overboekingen duren gemiddeld niet veel langer en stonden tussen Duitse en Nederlandse banken vaak dezelfde dag op de andere rekening.

Beperkte dienstverlening

Het grootse nadeel, voor zover er een nadeel zit aan een gratis zakelijke rekening openen is de beperkte dienstverlening. Omdat N26 diensten aanbiedt in heel Europa hebben ze te maken met veel verschillende regelgeving.

Dit betekend dat veel extra diensten van partners nog niet in alle landen zijn doorgevoerd. Zo kun je in thuisland Duitsland bijvoorbeeld als zakelijke klant verzekeringen afsluiten. Ook zijn er mogelijkheden om leningen aan te vragen of juist geld te beleggen of te investeren voor rendement. Al deze diensten zijn helaas nog niet beschikbaar in Nederland.

Dit is als je voornamelijk op zoek bent naar een gratis zakelijke rekening openen niet echt een probleem. Verwacht je echter meer van een bank dan een betaalrekening dan moet je nog even geduld hebben. Gelukkig ontwikkeld N26 zich snel dus we zijn er zeker van dat de mogelijkheden zich in 2019 zullen uitbreiden.

Conclusie

Ben je op zoek naar een gratis zakelijke rekening openen dan is N26 de beste keuze. Simpelweg omdat alle Nederlandse banken niet gratis zijn. In dit geval is het echter ook zo dat gratis niet goedkoop aanvoelt. Voor een jonge online bank voelt N26 volwassen aan en alle basisdiensten werken prima.

Voor wie puur een zakelijke rekening wilt om zakelijke en privé uitgaven gescheiden te houden is N26 dan ook een ideale oplossing. Kijk voor meer informatie op de website van N26. Bekijk onze geschreven review van N26 waarin we dieper ingaan op de achtergrond van N26 en de gebruikservaring van hun diensten.

Social Shares

Laat een bericht achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *