Knab zakelijke rekening openen? In deze blog onze Knab ervaringen

door autipreneur november 12, 2018

Wil je een Knab zakelijke rekening openen? Lees dan deze blog waarin we uitgebreid onze Knab ervaringen delen over de kosten en service van de Knab zzp rekening.

Knab is een jonge online bank opgericht door verzekeringsmaatschappij Aegon. Net als andere online banken zoals Bunq en N26 staat Knab vooral bekend om hun goedkope zakelijke rekening. In deze blog bekijken we de kosten en mogelijkheden van de Knab zzp rekening en delen we onze Knab ervaringen. De vraag die centraal staat, is een Knab zakelijke rekening openen de moeite waard?

De oorsprong van Knab

Laten we eerst eens kijken naar de oorsprong van Knab als bank. Knab is opgericht in 2012 en onderdeel van verzekeringsmaatschappij Aegon. Aegon heeft wereldwijd tientallen miljoenen klanten en is beursgenoteerd aan de Amsterdamse AEX index. Knab is dus wellicht een nieuwe bank maar ze worden gesteund door een partij met ervaring.

De gedachte achter Knab is dat het een bank is in jouw voordeel, zonder onnodige kosten of diensten. Door van Knab een online bank te maken zonder kantoren kon natuurlijk veel worden bespaard op kosten in de organisatie. Het idee is dat klanten die kostenbesparing terugzien in hun bankkosten, laten we eens kijken of onze Knab ervaringen dat bevestigen.

Knab, de zakelijke prijsvechter

Wat opviel tijdens onze Knab ervaringen is dat Knab bewust heeft gekozen bepaalde doelgroepen. Zo is bijvoorbeeld een privérekening openen bij Knab met 5 euro per maand niet bijzonder voordelig. Echter doordat ze rente geven op de betaalrekening kan Knab voor specifiek spaarders wel degelijk een zeer voordelige bank zijn.

Een andere groep die ze duidelijk willen aantrekken zijn dus ondernemers. Omdat zakelijk bankieren een stuk duurder is, is Knab hier met 5 euro per maand juist een stuk goedkoper dan andere banken. Een nog groter voordeel behaal je echter met het gebruik van de Knab zakelijke rekening.

Bij een zakelijke rekening is het namelijk normaal om transactiekosten te rekenen. Zo vragen ING, Rabobank of ABN AMRO 10 tot 15 cent voor elke bij- of afschrijving op je zakelijke rekening. Je kunt je voorstellen dat dat flink oploopt op duizenden transacties in een heel jaar.

1000 transacties gratis

Om ondernemers verder tegemoet te kunnen geeft Knab bij hun Knab zzp rekening 1000 transacties per jaar cadeau. Daarmee bespaar je als ondernemer ten opzichte van de grote banken maar ook ten opzichte van bijvoorbeeld internetbank Bunq honderden euros per jaar aan bankkosten.

De Knab zzp rekening komt naast een lage prijs compleet met internetbankieren app, betaalpas, slimme betaalalerts en een boekhoudexport. Optioneel is er de mogelijkheid tot een betaalde boekhoudkoppeling. Dat klinkt ons als een goede deal, een complete zakelijke rekening tegen een vriendelijke prijs. Uit onze Knab ervaringen zal echter blijken of Knab ook in de dagelijks gebruik zo slim is als ze zelf zeggen.

Knab zakelijke rekening openen gaat vlot

We beginnen onze Knab ervaringen natuurlijk met het zelf openen van een Knab zzp rekening. Wat gelijk opvalt is hoe soepel het aanvraagproces verloopt. Bij de ING of Rabobank moet je naar kantoor en enkele werkdagen wachten op je rekeningnummer. Bij Knab is een Knab zakelijke rekening openen in 10 minuten gebeurd, vanuit je luie stoel.

Het aanvraagproces begint met het invullen van een aantal gegevens en het aanmaken van een wachtwoord en gebruikersnaam. Hierna heb je gelijk een tijdelijk rekeningnummer. Om dit nummer te activeren dien je nog enkele documenten te uploaden en 1 cent over te maken naar je nieuwe rekeningnummer. Je bent dan al klaar met de aanvraag, het enige wat nu nog moet gebeuren is dat Knab de gegevens controleert, dit duurt doorgaans maximaal 1 werkdag.

Onze Knab ervaringen met een Knab zakelijke rekening openen waren redelijk positief.  Over het hele proces is duidelijk goed nagedacht. Ondanks dat een van onze documenten niet goed leesbaar was en opnieuw gestuurd moest worden hadden we toch binnen 1 werkdag een actieve rekening.

Knab internetbankieren

Ook onze Knab ervaringen met de internetbankieren omgeving van Knab waren redelijk positief. De internetbankieren omgeving oogt redelijk strak en compleet. Zo heb je aparte menu’s voor bij- en afschrijvingen, geplande betalingen, incasso’s en geweigerde betalingen.

Daarnaast kun je zoals bij veel online banken veel zelf instellen zodat je de klantenservice niet vaak nodig hebt. Denk hierbij aan het instellen van limieten of een blokkade voor je bankpas, dit kan zelfs per land. Ook heb je uitgebreide instelmogelijkheden voor saldobeheer en notificaties.

Het bevestigen van een overboeking kan bij de Knab zzp rekening middels een ouderwetse e.dentifer, vergelijkbaar met die van de ABN AMRO. Ook kun je kiezen om betalingen te signeren via de app op je mobiele telefoon, vergelijkbaar met het systeem van ING. Al met al voelt de bankomgeving van Knab volwassen aan, wat best een prima prestatie is voor zo’n jonge bank.

Knab app

Een app mag tegenwoordig niet ontbreken bij een bankrekening en zo komt ook een Knab zakelijke rekening openen met een bijbehorende app. Onze Knab ervaringen met de app zijn vergelijkbaar met die van de website. De app is eenvoudig opgezet met niet al teveel functies maar voelt wel volwassen aan.

De app die geschikt is voor iOS en Android ondersteund vanzelfsprekend saldobeheer en het doen van overboekingen. Daarnaast kun je met een ingebouwde QR code scanner iDeal betalingen bevestigen. Tot slot kun je de app gebruiken om zoals gezegd opdrachten te signeren en eventueel ook om in te loggen op de bankieren website.

Bankieren als platform

In de basis zit je dus goed met een Knab zakelijke rekening openen. Ze zijn gunstig geprijsd en het basisproduct, een betaalrekening + pinpas + internetbankieren werkt zoals je zou mogen verwachten. Maar hoe zit het bij een online bank als Knab met extra diensten zoals een creditcard, zakelijke krediet of een verzekeringspakket?

Het is natuurlijk lastig voor een relatief nieuwe en kleine bank zoals Knab om een compleet assortiment aan financiële diensten aan te bieden. Daarom heeft Knab interessant genoeg gekozen voor een vergelijkbare aanpak als de online bank N26. Ze benaderen hun bankomgeving meer als een platform en werken samen met derde partijen om extra diensten aan te kunnen bieden.

Waar een ING of een Rabobank alles onder eigen naam aanbieden gaan nieuwe banken als Knab en N26 nadrukkelijk de samenwerking aan met andere spelers. Wil je bij een Knab zakelijke rekening openen ook een creditcard? Geen probleem, maar de kaart zelf is van American Express. Ook een pinautomaat nodig? Via Knab krijg je korting op een pinautomaat van iZettle enzovoorts.

Wisselende Knab ervaringen

Onze Knab ervaringen met dit ‘platform model’ zijn wisselend. Zo biedt Knab bedrijfsleningen aan via een crowdfunding. Dit is vooruitstrevend en bovendien toegankelijker dan veel ‘traditionele’ zakelijke kredieten waarvoor scherpere acceptatie-eisen gelden. Een logische keuze dus.

Echter een American Express creditcard als product voor een Knab zzp rekening vinden wij erg onlogisch. De service van American Express is erg goed maar hun acceptatie-eisen zijn de strengste onder alle creditcardmaatschappijen. Feit is dus dat veel ZZP’ers en starters simpelweg niet in aanmerking komen voor een American Express kaart. Een vreemde combinatie dus voor een ZZP rekening.

Wij hadden liever gezien dat Knab had gekozen voor een oplossing zoals andere online banken Bunq en N26 met een debit Mastercard (prepaid creditcard). Zo hebben ondernemers toch een creditcardnummer zonder dat ze het gedoe hebben van een acceptatiecheck of een BKR registratie. Knab is dus in de basis prima maar laat op de extra’s soms steken vallen. Daarom vergelijken we tot slot de Knab zakelijke rekening met enkele andere banken.

Bunq vs Knab

Wanneer we kijken naar Nederlandse banken dan vallen Bunq en Knab natuurlijk allebei op. Beide zijn jonge online banken die dingen andere proberen te doen dan bestaande banken. Grappig genoeg is echter de strategie van Knab en Bunq totaal verschillend.

Uit onze Knab ervaringen komt naar voren dat Knab wel vernieuwender is dan veel bestaande banken maar dat lage kosten belangrijker zijn dan innovatie. Knab heeft duidelijk gekozen voor een kostenbesparende manier van werken. Dat zie je terug in de betaalbare prijs van een Knab zakelijke rekening openen maar ook de samenwerking met derde partijen, wat goedkoper is dan zelf een dienst ontwikkelen.

Bunq daarentegen, is opgericht door techneuten en wil zo innovatief mogelijk zijn. Bij Bunq krijg je niet eens een website om te bankieren maar moeten alle bankzaken geregeld worden vanuit een app. Die app is overigens volgepakt met slimme innovatieve features zoals betaalverzoeken, connects, slimme pincodes en dynamische cvc codes.

Bunq gebruiksonvriendelijk

Voor al deze nieuwigheden moet je als zakelijk gebruiker echter stevig betalen. Zo kost een zakelijk Bunq premium pakket 9,99 euro per maand. Daarbovenop betaal je 10 cent per bij- of afschrijvingen en voor betaalverzoeken per SMS of iDeal geldt nog een extra toeslag. Ook meer dan 10 keer per maand contant geld opnemen kost extra geld. Hiermee is Bunq honderden euro’s per jaar duurder dan een Knab ZZP rekening en dat is het beetje vernieuwing wat ze bieden niet waard.

Vooral niet omdat die vernieuwing ook met nadelen komt. Zo kan internetbankieren bij Bunq alleen via de app. Ook de klantenservice kun je alleen bereiken via een chat in die app, je kunt ze niet bellen. Dus stel je raak je telefoon kwijt of laat hem kapotvallen, dan kun je dus gewoon niet bij je geld. Dat soort afhankelijkheid is voor een zakelijke gebruiker simpelweg onacceptabel. Hoewel we Bunq in de toekomst niet uitsluiten als Knab alternatief is voor nu een Knab zakelijke rekening openen een stuk voordeliger en praktischer voor de zakelijke gebruiker.

Knab ZZP rekening vergeleken met N26

Wanneer je in de markt bent voor een Knab zakelijke rekening openen dan kun je niet om N26 heen. N26 kan eigenlijk worden gezien als de internationale variant van Knab. N26 wil net als Knab een zo betaalbaar mogelijk bankproduct, aangevuld met diensten als van derden. Verschil met Knab is dat het Duitse N26 dit doet in heel Europa en dat hun bankrekeningen gratis zijn.

Je leest het goed, een zakelijke rekening openen bij N26 is geheel gratis. Niet alleen kost de rekening niets, ook bij- en afschrijvingen zijn volledig gratis, zonder beperkingen. Dit maakt N26 ideaal voor de kleine ondernemer die puur een zakelijke betaalrekening wil zonder poespas. Wil je meer weten over de voor- en nadelen van bankieren bij een buitenlandse bank lees dan ook onze N26 review.

Wel of geen creditcard

Buiten dat N26 nog een stuk goedkoper is dan de Knab ZZP rekening zijn er twee belangrijke verschillen tussen Knab en N26. Namelijk dat iDeal een typische Nederlands product is, dit betekend dat Knab dit als Nederlandse bank wel ondersteund en N26 (nog) niet. Het is namelijk kostbaar om dit in te bouwen als maar een hele kleine groep klanten uit heel Europa dit gebruikt. Hoewel dit een groot nadeel lijkt valt dit in de praktijk mee dankzij het tweede verschil tussen Knab en N26.

N26 biedt ondernemers naast een betaalrekening en pinpas standaard een Mastercard debitcard. Dit is een prepaid creditcard, het beste te omschrijven als een pinpas met een creditcardnummer erop. Omdat de kaart geen limiet heeft is er geen acceptatie eis en kan elke ondernemer de Mastercard debitcard gebruiken. De kaart is een prima alternatief om bij webshops in Nederland en buitenland online betalingen te kunnen doen.

Kortom, wil je een zo goedkoop mogelijke zakelijke rekening en geef je niet zoveel om iDeal dan is N26 wellicht een goede keuze, lees onze review hier. Wil je toch liever iDeal en een Nederlands sprekende klantenservice? Dan is een Knab zakelijke rekening openen waarschijnlijk de beste optie.

Onze Knab ervaringen samengevat

Ben je op zoek naar een zakelijke rekening dan is een Knab zakelijke rekening openen geen gek idee. De Knab ZZP rekening is een stuk goedkoper dan die van bestaande banken zoals ING, Rabobank, ABN AMRO en SNS.

De basis, de internetbankieren omgeving en de betaalrekening werken prima (al is het wat betreft extra diensten soms nog wat beperkt). Vergeleken met online bank N26 verliest Knab het op prijs. Echter de meerwaarde van iDeal en de Nederlands sprekende klantenservice (dagelijks bereikbaar tot 22.00 uur) rechtvaardigen het prijsverschil.

Daarmee is Knab voor vele ondernemers een perfect compromis tussen prijs en kwaliteit. Je betaalt niet teveel, maar krijgt precies genoeg dienstverlening terug. Wil je meer weten over een Knab zakelijke rekening openen kijk dan op de website van Knab. Meer informatie over concurrent N26 vind je in deze review. Heb je vragen of opmerkingen over deze Knab ervaringen blog? Laat dan een reactie achter.

Social Shares

Laat een bericht achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *