Kosten zakelijke rekening Rabobank zijn hoger dan gedacht

door autipreneur december 25, 2018

De kosten zakelijke rekening Rabobank zijn een stuk hoger dan een particuliere rekening. Vergelijk hier de zakelijke kosten met andere banken.

Zakelijk bankieren is vaak duurder dan privé bankieren. Zo rekenen veel banken niet alleen een maandelijkse bijdrage voor de rekening maar ook nog een toeslag voor elke bij- of afschrijving op je zakelijke rekening. Zo betaal je al snel honderden euro’s per jaar extra bovenop je maandbedrag.

Gelukkig zijn niet alle zakelijke rekeningen even duur. In deze blog kijken we naar de kosten zakelijke rekening Rabobank en hoe dit zich verhoudt tot andere banken.

Kosten zakelijke rekening Rabobank

Standaard betaal je een maandbedrag van 9,95 euro. Hiervoor krijg je 1 zakelijke rekening, 1 betaalpas en toegang tot Rabo internetbankieren. Naast deze basis kosten zakelijke rekening Rabobank betaal je ook nog voor het gebruik van de rekening.

Een normale afschrijving kost je 9 cent, is het een automatisch incasso dan betaal je zelfs 11 cent. Voor elke bijschrijving betaal je 15 cent en geld opnemen kost 35 cent. Dat zijn dus best wat kosten.

Voor je beeldvorming, als je maandelijks 50 stortingen krijg en 25 betalingen doet dan zijn de kosten zakelijke rekening Rabobank al gauw 20 euro per maand. Als je dan denkt daarmee een compleet bankpakket te hebben dan moeten we je teleurstellen, bij alle diensten kosten extra geld.

Kosten extra diensten bij de Rabobank

Bij de standaard kosten zakelijke rekening Rabobank krijg je slechts 1 pas en 1 rekening. Wil je een extra rekening dan betaal je daarvoor 5,30 euro per maand. Wil je een extra pasje? Dan kost dit nog eens 1,65 euro. Ook zaken als een creditcard zijn prijzig.

Voor een zakelijke creditcard betaal je bij de Rabobank nog eens 2,75 euro per maand extra. Met deze kaart moet je vooral geen contant geld opnemen want dat kost je 4,50 euro per opname. In vreemde valuta komt hier nog een toeslag van 2% bovenop.

Kun je dan misschien besparen op het gebruik van de Rabo smartpin pinautomaat? Helaas niet. Ook dit product is met een verplicht maandabonnement van 11 euro per maand en 15 cent per geaccepteerde pintransactie aan de prijs.

Rabobank vind kleine ondernemers niet belangrijk

Door de hoge kosten zakelijke rekening Rabobank laat de Rabobank duidelijk merken dat ze niet zit te wachten op (kleine) ondernemers. Ook wat betreft service en dienstverlening lijken ze dit standpunt in te nemen.

Wil je bijvoorbeeld een zakelijke rekening openen bij de Rabobank omdat je hoopt een krediet of financiering te kunnen krijgen? Voor kredieten onder de 50.000 euro verwijzen ze je standaard door, kredieten daarboven worden wel behandeld maar door strenge eisen vaak niet goedgekeurd.

Heb je dan toch besloten om zo’n zakelijke Rabobank rekening te openen? Bijvoorbeeld omdat het makkelijk combineert met privé bankieren dan wordt je wederom teleurgesteld. Bij internetbanken zoals N26 en Knab kun je tegenwoordig ook online een zakelijke rekening openen. Zelfs bij ABN AMRO is het mogelijk om dit proces grotendeels digitaal te doorlopen (er komt nog wel een medewerker bij je op bezoek).

Zakelijke rekening openen gaat moeizaam

De Rabobank vond dit duidelijk te klantvriendelijk. Om een zakelijke rekening te openen moet je eerste je identiteit verifieren op een Rabobank kantoor. Daarna kun je niet gelijk persoonlijk in gesprek maar moet je tot 2 weken wachten op een verplichte telefonische intake.

Vervolgens wil men allerlei dingen weten over je onderneming die niet relevant zijn om een zakelijke rekening te openen. Dit noemt men zelf een ‘servicegesprek’ maar het is duidelijk bedoeld om aan risicobeperkingen te doen en elke ondernemer die maar enigszins afwijkt van de norm te kunnen weigeren. Mocht je na dit gesprek nog enthousiast (en de Rabobank natuurlijk over jou) dan duurt het nog een aantal werkdagen voordat je rekening actief is.

Conclusie kosten zakelijke rekening Rabobank

Voor zover het niet duidelijk was aan de toon van het artikel, ik ben niet enthousiast over de Rabobank. Zelfs vergeleken met andere grote banken zoals ING en de ABN AMRO is de Rabobank duur en weinig flexibel richting de gemiddelde ondernemer. Het is duidelijk dat groot zakelijke klanten en consumenten de prioriteit verdienen.

Vergelijk je de service en kosten zakelijke rekening Rabobank met online banken zoals Knab of N26 dan is het verschil helemaal groot. Zo is een zakelijke rekening bij N26 zelfs gratis en betaal je bij Knab 5 euro per maand met 1000 transacties per jaar gratis. Dat scheelt dus snel 15 tot 20 euro per maand aan kosten.

Daarnaast is een rekening openen bij deze online banken heerlijk simpel en eenvoudig. Binnen een kwartiertje heb je met je paspoort in de hand vanuit je luie stoel een rekening geopend. Deze is doorgaans onmiddellijk of binnen hooguit 1 werkdag actief te gebruiken.

Zakelijke rekening Rabobank, wel of niet doen?

Natuurlijk heeft de Rabobank ook voordelen ten opzichte van internetbanken. Zo is er een netwerk aan kantoren, geldautomaten en sealbag automaten wat online banken niet hebben. Toch heb je hier in de praktijk niet zoveel aan als het lijkt.

Zo is bijvoorbeeld de telefonische helpdesk van Knab 7 dagen per week tot 22.00 uur s’avonds bereikbaar. Kijk je naar de Rabobank dat zijn de kantoren en klantenservice een groot deel van het weekend gewoon dicht.

Ben je sterk afhankelijk van de mogelijkheid om geld te storten of wil je perse al je bankzaken bij dezelfde bank dan kun je de Rabobank overwegen. Al is de ABN AMRO flexibeler met de openingstijden van hun Sealbag automaten.

Wil je echter een bank die jou serieus neemt als ondernemer en ook nog redelijke tarieven rekent? Dan ben je veel beter uit bij een kleinere online bank zoals het groene ASN bank en Triodos bank of prijsvechters Knab en N26 bank.

Social Shares

Laat een bericht achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *