N26 review, de ideale bank voor ondernemers? Bekijk dit Bunq alternatief

door autipreneur november 07, 2018

N26 biedt een gratis zakelijke rekening voor ondernemers, is dit een Knab en Bunq alternatief? Alle voor- en nadelen van deze vernieuwende bank vind je in deze N26 review.

Met een N26 bankrekening heb je een volwaardig bankproduct in handen. Internetbankieren kan met een app of via de website. Speciaal voor Nederlanders is er een gratis N26 Maestro (pinpas) aan te vragen en een rekening openen doe je in 8 minuten vanuit je luie stoel.

Het mooiste van dit alles? N26 is ook beschikbaar voor ZZP’ers en komt zonder transactiekosten. Daarmee is een N26 bankrekening een stuk goedkoper dan alle Nederlandse banken. Omdat dit bijna te mooi klinkt om waar te zijn heeft Autipreneur deze uitgebreide N26 review gemaakt.

In deze N26 review kijken we naar de achtergrond en het verdienmodel van N26. We kijken hoe gebruiksvriendelijk een N26 bankrekening werkt in de praktijk. Tot slot vergelijken we N26 met andere banken. Is dit het perfecte Rabobank, Knab of Bunq alternatief voor zelfstandigen?

N26 review samenvatting

Een samenvatting van deze N26 review voor de snelle en drukke lezers. N26 is een vernieuwende ‘fintech’ bank die kleine zelfstandigen en freelancers een gratis zakelijke rekening aanbiedt. Daarmee krijgen kleine ondernemers toegang tot een volwaardige internetbankieren omgeving, een bankrekening en 2 betaalkaarten, een Maestro en een Mastercard.

Omdat N26 ook geen transactiekosten rekent is een N26 bankrekening een super voordelige keuze voor elke kleine ondernemer die honderden euro’s per jaar aan bankkosten bespaart. Daarnaast steun je een stukje innovatie en vernieuwing wat natuurlijk niet verkeerd is in de bankensector. Meer informatie over het openen van een N26 Business account lees je hier. Toch nieuwsgierig naar het hele verhaal? Lees hieronder onze N26 review

Wie of wat is N26?

Net als het Nederlandse Bunq is N26 een ‘fintech’ startup maar dan uit Duitsland. Deze jonge banken profiteren van het feit dat de manier waarop we bankieren totaal is veranderd. Waar een bank vroeger niet zonder kantoren of geldautomaten kon is een app met een website voldoende om in de basis te kunnen bankieren.

Daardoor kan bankieren goedkoper en kunnen nieuwe ontwikkelingen sneller worden doorgevoerd, zo is ook de gedachte van N26. De bank is enkele jaren geleden opgericht en heeft haar hoofdkantoor in Berlijn. In eerste instantie was N26 geen volwaardige bank maar werkt het samen met het Duitse bedrijf Wirecard.

In Juli 2016 kreeg N26 Bank echter een eigen bank licentie van de Duitse bankautoriteit BaFin (Vergelijkbaar met de AFM) Daarmee vielen ze ook onder het Europese depositogarantiestelsel wat (spaar)geld tot 100.000 euro garandeert als de bank omvalt. Sindsdien hebben ze een sterke groei doorgemaakt en bieden ze hun diensten inmiddels aan in 17 Europese landen. Daarmee is het een van de eerste Europese banken.

Het verdienmodel van N26

We bespreken in nu in deze N26 review het verdienmodel van N26. Zoals aangegeven is een N26 bankrekening geheel gratis, ook de bijbehorende betaalkaarten zijn gratis. Daarbij heb je als Nederlandse klant recht op een gratis prepaid Mastercard (prepaid creditcard) en een gratis prepaid Maestrocard (pinpas)

Hoe verdient N26 hier dan op zul je je afvragen? Het antwoord is eenvoudig, N26 ziet hun bank app meer als platform. Waar bijvoorbeeld Bunq alternatief inzet op veel premium functies tegen een hoge prijs. De ING op een alles-in-1 oplossing werkt N26 samen met andere partijen. Zo is het als N26 klant bijvoorbeeld mogelijk om een verzekering af te sluiten.

Echter dit gaat niet via N26, maar bijvoorbeeld via partner Allianz. N26 verdient vervolgens door een vergoeding te vragen aan Allianz. Een extra voordeel zo bleek uit onze N26 review is dat N26 hun diensten natuurlijk gratis en in heel Europa aanbiedt. Dat betekend enerzijds dat N26 zelf kan besparen op kosten door schaalvoordeel. Anderzijds is het door het grote aantal klanten voor partijen als Allianz extra interessant om samen te werken met N26.

Overigens zijn er voor Nederlandse klanten nu nog beperkte mogelijkheden om extra diensten af te nemen bij een N26 bankrekening. De bank test namelijk de meeste diensten uitvoerig in thuisland Duitsland voor ze uit te breiden naar andere landen. In deze N26 review kijken we dus vooral naar de basis; een N26 bankrekening + internetbankieren en betaalpas.

Een N26 rekening openen

video chatTijd in deze N26 review om eens te kijken wat je nu krijgt als je zakelijk klant wordt bij N26. Het openen van een account is erg eenvoudig en kan volgens de N26 website al in 8 minuten. Na het invoeren van een aantal persoonlijke gegevens wordt middels een videogesprek je identiteit geverifieerd. Dit voelt wat onwennig, maar het hele proces ging in onze N26 review erg vlot en voelde professioneel aan.

Kijk je naar de Rabobank of ING waar je naar kantoor moet en meerdere werkdagen moet wachten voor je rekening actief is, dan gaat er een wereld voor je open als je kennismaakt met N26. Je hebt daadwerkelijk binnen 10 minuten een actieve N26 bankrekening.  Mits je de benodigde gegevens bij de hand hebt. Daarmee is een N26 rekening openen qua gebruiksgemak zeker een vergelijkbaar Knab of Bunq alternatief en veel beter dan bij de ‘grootbanken’.

Nadat je N26 bankrekening actief is kun je er gelijk geld mee overschrijven. Daarnaast heb je gelijk toegang tot de N26 mobiel bankieren app en kun je in tegenstelling tot concurrent Bunq ook bankieren via de website. Dit is een groot pluspunt wanneer je bankzaken graag regelt achter de computer omdat je bijvoorbeeld veel gegevens moet invoeren. Je pasje krijgt je enkele dagen na het openen per post toegestuurd.

Het N26 Business Account

n26 free bank accountHet N26 Business account is verrassend eenvoudig wat betreft inhoud en prijsstelling. Zo krijg je de eerdergenoemde gratis bankrekening en 2 gratis pasjes, een Mastercard prepaid creditcard en een ‘gewone’ Maestro pinpas. Daarnaast kun je gebruik maken van een goedwerkende internetbankieren app en website (daarover later meer).

Verder is er niet veel extra functionaliteit of poespas, voor Nederlandse zakelijke gebruikers zijn er ten tijde van deze N26 review nog geen extra diensten. In de app zitten wel wat handige features zoals slimme notificaties en een mooie financieel rapportageoverzicht maar daar blijft het dan ook bij.

Sommige gebruikers zien de eenvoud of het gebrek aan extra diensten wellicht als een nadeel. Voor ons was bankieren bij N26 tijdens deze N26 review echter een verademing. Zeker kleine ondernemers zoeken namelijk gewoon een betaalrekening om privé en zakelijk gescheiden te houden. Gewoon bankoverschrijvingen, af en toe zakelijk tanken met de pas en eens per maand een privé opname. N26 biedt precies dat. Het is simpel, makkelijk aan te vragen en eenvoudig in gebruik en kosten.

Kosten

Ook de prijsstelling is dus eenvoudig. De Mastercard en de bankrekening zijn gratis, ook de Maestrocard is gratis maar vereist wel een eenmalig minimaal saldo van 100 euro om hem aan te kunnen vragen. Waarschijnlijk wil N26 hiermee gebruikers weren die pasjes aanvragen die ze niet gaan gebruiken.

Wanneer je dieper in prijslijst duikt zie je slechts een paar kosten terugkomen. Zo is contant geld opnemen niet altijd kosteloos. De eerste 5x per maand is het gratis, daarna betaal je voor Euro opnames 2 euro per keer, voor vreemde valuta is dit 1.7%. Winkel- en online betalingen met de kaart zijn gewoon gratis. Verder zijn er alleen (logische) kosten voor bijzondere handelingen, bijvoorbeeld het ‘disputen’ van een creditcardtransactie of het aanvragen van een vervangende pas.

Ook uit een periode van dagelijks gebruik tijdens deze N26 review merkten we geen bijzonderheden op wat betreft kosten. In de praktijk zijn de belangrijkste zaken gratis en als het wat kost dan zouden veel andere banken daar nog een stuk meer voor vragen. Op het gebied van prijs scoort N26 dus punten, maar hoe zit dat met gebruiksgemak.

Internetbankieren met de N26 bankrekening

In dit onderdeel van de N26 review bekijken we de N26 internetbankieren app en website zodat je een beetje een beeld krijgt van de werking. Daarna vergelijken we N26 nog kort met een paar andere banken en of N26 bijvoorbeeld een volwaardig Bunq alternatief zou kunnen zijn voor de kleine ondernemer

N26 website

n26 website

De N26 website voor internetbankieren is een van de meest overzichtelijke bankomgevingen die ik ooit heb gezien. Wanneer je inlogt krijg je scherm vullend je meeste recente transacties te zien. Handig is dat N26 veel transacties ook kan koppelen aan een categorie, zo valt bijvoorbeeld een betaling bij een tankstation automatisch onder de categorie ‘Transport & Car’.

Daardoor kun je heel eenvoudig zoeken op naam, categorie of datum in je transactieoverzicht. Verder kun je natuurlijk overzichten downloaden, persoonlijke instellingen wijzigen en betalingen doen. Het doen van betalingen gaat zeer eenvoudig en stapgewijs, je bevestigd betalingen middels een pincode of verifieert ze middels de mobiele app. Je hebt dus geen e-reader of een ander los apparaatje nodig.

Hoewel we tijdens de N26 review prima overweg konden met de website merk je wel dat de app beter tot zijn recht komt. Het is duidelijk dat N26 haar bankieren omgeving heeft ontworpen met een moderne, mobiele gebruiker in gedachte. Gelukkig zijn ze mensen die ook nog een computer of laptop gebruiken niet vergeten zoals Bunq.

N26 app

N26 heeft voor haar internetbankieren app al veel complimenten gehad van diverse media. Tijdens deze N26 review begrepen ook wij waarom. Net als de website voelt de app gewoon ontzettend strak aan.  Het is een fijn minimalistisch design met een prettige balans tussen design en gebruiksvriendelijkheid.

Als je de app opstart krijg je een persoonlijke groet en de mogelijkheid om in te loggen met een wachtwoord, een patroon of een vingerafdruk. Daarna zie je gelijk de meeste recente transacties die je hebt verricht. Verder heeft de app vergelijkbare functies met de website.

n26 app

Wel heb je bij de pas extra uitgebreide mogelijkheden voor het beheer van je betaalkaarten. Zo kun je zelf beperkingen instellen, pincodes wijzigen of de pas blokkeren. Ook kun je onder het kopje ‘statistics’ een mooie taartpunt weergave zien van je maandelijkse uitgaven per categorie.

n26 appTijdens de N26 review kwam we met de app niets te kort als het aankwam op dagelijkse bankzaken. Het werk allemaal soepel en zoals je zou mogen verwachten. Zeker gezien de ‘prijs’ stelt de N26 bankrekening niet teleur. Laten we tot slot nog even kort kijken hoe N26 presteert vergeleken met andere banken. Is dit een volwaardige bankoplossing, een echt Knab of Bunq alternatief?

N26 Bankrekening vergeleken met Bunq

Wanneer we in deze N26 review de N26 bankrekening vergelijken met Bunq dan zien we een vergelijkbare opzet maar een totaal andere insteek. Net als N26 is Bunq een internetbank, net als bij N26 zijn de diensten voorlopig nog redelijk beperkt tot een rekening en een bankpas. Tot slot speelt net als bij N26 de app bij Bunq een belangrijke rol. Zo belangrijk zelfs dat er helemaal geen website is om te bankieren, je hebt alleen de app.

Waar N26 kiest voor een gratis basis account omdat langzaam uit te breiden met betaalde extra’s kost een Bunq Premium pakket 9,99 euro per maand. Daarmee is het een van de duurste banken om een rekening te openen.

Daar krijg je wel veel features voor terug. Zo heb je bij Bunq toegang tot maar liefst 25 betaalrekeningen, keuze uit 3 bankpassen en een app volgepakt met slimme features. Zo kun je bijvoorbeeld 2 pincodes koppelen aan 1 betaalpas. Ook heb je connects en slimme betaalverzoeken.

N26 als een Bunq alternatief

Kortom, bij Bunq betaal je meer maar daar krijg je dan ook meer voor terug. Het probleem is echter dat je vooral betaald voor wat je niet gebruikt. Welke kleine zelfstandige gaat nu 25 bankrekeningen tegelijk gebruiken of moet perse 3 betaalpassen hebben? Alle slimmigheden in de app zijn oprecht indrukwekkend maar rechtvaardigt dat 10 euro in de maand als je N26 als Bunq Alternatief gratis kan krijgen? Bovendien betaal je bovenop die 10 euro per maand ook nog 10 cent per transactie.

Het grootste nadeel van Bunq is echter niet de kosten maar de toegankelijkheid. Bij Bunq kun je alleen bankieren via die app op je telefoon. Sterker nog, je kunt ook de klantenservice alleen bereiken via een chatbox in die app. Dus stel je je laat je telefoon kapotvallen of je raakt hem kwijt dan kun je gewoon niet bij je geld.

Dat is de reden dat we voorlopig N26 aanraden als Bunq alternatief. Omdat je bij N26 nog wel in de browser kunt bankieren, voor gebruiksgemak of als je telefoon kuren heeft. Maar ook omdat je N26 nog ‘ouderwets’ kunt bellen en een persoon aan de lijn krijgt, en zelfs voor een moderne internetbank is dat af en toe toch wel fijn.

Knab of N26?

Tot slot eindigen we deze N26 review met een korte vergelijking tussen Knab en N26. Voor wie liever niet bankiert bij een Duitse bank of afhankelijk wil zijn van een Engelstalige klantenservice kan Knab een alternatief zijn voor de N26 Bankrekening.

Knab is de goedkoopste keuze voor wie een zakelijke rekening wil bij een Nederlandse bank. Hun Knab pakket kost standaard 5 euro in de maand, net als bij Bunq krijg je daar een hele zwik aan betaalrekeningen voor terug (mocht je ze nodig hebben). Daarnaast is natuurlijk een bankpas, internetbankieren en een internetbankieren app inbegrepen.

Ook krijg je 1000 transacties per jaar gratis, elke transactie daarboven kost je 10 cent per transactie. Daarmee is Knab vooral een prima Bunq alternatief maar nog altijd een stukje duurder dan N26. Desondanks is Knab alsnog een prima en voordelige keuze vergeleken met de dure zakelijke rekeningen van ING, Rabobank en ABN AMRO die je als ondernemer vaak honderden euro’s per jaar meer kosten.

Conclusie N26 Review

Bedankt voor het lezen van deze N26 review. Het is een uitgebreid artikel geworden maar geeft hogelijk wel een goed beeld van de (on)mogelijkheden van een N26 bankrekening.

Je moet in gedachten houden dat N26 als volwaardige bank pas enkele jaren bestaat. Als je dan ziet dat hun basisproduct, een betaalrekening + internetbankieren al zo volwassen aanvoelt dan is dat indrukwekkend. Dat basisproduct, het N26 Business account is ondanks dat het nog wat kaal aanvoelt een prima product voor de kleine ondernemer.

Nog nooit wat een zakelijke rekening openen zo goedkoop en zo makkelijk. Dus ben je als kleine zelfstandige op zoek naar een zakelijke bankrekening? Zoek niet verder, N26 is de beste keuze van dit moment. Meer informatie over een N26 Business account openen vind je op www.n26.com. Heb je vragen of opmerkingen over deze N26 review? Laat gerust een reactie achter onder deze blog.

Social Shares

Laat een bericht achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *