Voorbeeld factuur nodig? Gratis download in PDF, Excel en Word

door autipreneur november 24, 2018

In deze blog bekijken we de factuur eisen van de belastingdienst en een voorbeeld factuur die je natuurlijk zelf gratis kunt downloaden aanpassen.

Een voorbeeld factuur is heel handig als basis om zelf een factuur te maken. Hieronder kun je gratis een voorbeeld factuur downloaden in een strak, universeel design. Daarnaast kijken we in deze blog naar de factuur eisen voor de belastingdienst en enkele handige tips om je facturen sneller betaald te krijgen.

Voorbeeld factuur gratis downloaden

Hiernaast zie je een voorbeeld van onze voorbeeld factuur. In word en excel kun je eenvoudig het Autipreneur logo verwijderen en je eigen bedrijfsnaam of logo toevoegen aan het document. De voorbeeld factuur is zo gemaakt dat hij alle verplichte gegevens bevat + een paar handige extra’s. Daarnaast heeft de voorbeeld factuur een strak maar simpel design wat geschikt is voor elke onderneming.

Word

Download hier de Word versie van onze voorbeeld factuur. Deze versie is ideaal voor beginnende ondernemers. Je kunt gewoon gratis en eenvoudig met de hand de bedragen en gegevens voor elke factuur aanpassen en opslaan.

Tijdens de eerste periode van je onderneming volstaat dit prima. Wanneer je meerdere facturen per dag gaat versturen wordt het tijd om een boekhoudprogramma of factuurprogramma te overwegen.

Excel

De Excel versie van onze voorbeeld factuur kun je hier downloaden. Voor ondernemers die handig zijn met Excel is dit verreweg de beste versie. Door formules in te voeren kun je zorgen dat de factuur automatisch BTW en totaalbedragen uitrekent. Dit scheelt werk en voorkomt natuurlijk fouten in de administratie.

Net als Word facturen is Excel prima geschikt voor het gratis uitschrijven van een paar facturen per week, wanneer je omzet gaat groeien kun je altijd nog overstappen naar een betaalde oplossing.

PDF

Deze versie kun je hier downloaden. PDF is een veilig en universeel bestandsformaat wat door bijna elke computer kan worden gelezen. Daarom worden veel facturen ook verstuurd als PDF. Om een PDF te kunnen bewerken heb je vaak wel speciale software nodig, deze versie is dan ook alleen geschikt voor ondernemers die beschikken over Adobe software.

Tip! Als je de Word of Excel versie download en opslaat kun je als je in het bezit bent van Microsoft office deze na aanpassing opslaan als PDF en ook zo versturen. Makkelijk aangepast en veilig verstuurd zogezegd.

Factuur eisen voor belastingdienst

Hieronder zie je onze voorbeeld factuur uitvergroot met alle verplichte factuur eisen van de belastingdienst. Of je nu zelf een factuur ontwerp maakt of onze voorbeeld factuur aanpast, zo altijd dat de verplichte onderdelen terugkomen op de factuur. Dit voorkomt potentieel grote problemen met belastingdienst.

Een uitzondering is facturen onder de 100 euro, deze mogen vereenvoudigd zijn. Een vereenvoudigde factuur hoeft alleen de volgende gegevens te bevatten; factuurdatum, bedrijfsnaam en adresgegevens, geleverde goederen of diensten, het BTW bedrag.

Tips om je factuur sneller betaald te krijgen

 Tot slot nog enkele tips om je voorbeeld factuur sneller betaald te krijgen wanneer je hem straks verstuurd.

Bedankt

Het hoort niet bij de factuur eisen maar we hebben het al opgenomen in de voorbeeld factuur. Uit onderzoek van Freshbooks blijkt dat facturen met een bedankje sneller worden betaald. 82% werd betaald tegenover 76% van de facturen zonder vriendelijk woordje. Ook werden de rekeningen met bedankje gemiddeld 7 dagen sneller betaald.

Specifieke betaaldatum

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat facturen zonder verval- of betaaldatum minder snel worden betaald. Daarom hebben wij op onze voorbeeld factuur een vervaldatum en een betaaldatum toegevoegd. Houdt er rekening mee dat onder bedrijven een betaaltermijn van 30 dagen standaard is. Een betaaltermijn korter dan dat zonder overleg kan als ongewoon worden beschouwd. Voor consumenten is een normale betaaltermijn 14 dagen.

Korting op de factuur

Sommige ondernemers vermelden rentekosten of administratiekosten op hun factuur bij een te late betaling. Hoewel is aangetoond dat dit wel werkt voor een snellere betaling vinden wij het niet erg klantvriendelijk om dit gelijk op de eerste factuur te vermelden.

Een goede tip voor kleine ondernemers die hun cashflow willen verbeteren is korting geven bij tijdige betaling, zo heb je sneller geld en is je klant ook blij. Bijvoorbeeld ‘Gelieve deze factuur binnen 30 dagen te betalen, bij betaling binnen 14 dagen krijgt u 3% korting op het factuurbedrag.’

Herinnering met iDeal

Zeker bij bedrijven komt het regelmatig voor dat een factuur niet op tijd is betaald. Om te zorgen dat de factuur alsnog tijdig betaald wordt is het de moeite waard om een herinnering te sturen met een iDeal betaallink. In de categorie geldzaken vind je verschillende bedrijven waar je als ZZP’er zulke links tegen lage kosten kunt aanmaken. Hiermee versimpel je het betalingsproces en vergroot je de kans dat de factuur alsnog snel wordt betaald.

Social Shares

Laat een bericht achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *