Wat is Bunq? Alles over deze bank voor zzp’ers in deze Bunq review

door autipreneur november 12, 2018

In deze Bunq review antwoord op de vraag, wat is Bunq? We openen een zakelijke Bunq rekening en bekijken de voor- en nadelen van een online bank.

Bunq is een vernieuwende online bank die in 2012 is opgericht door een aantal techneuten. De bedoeling is dat de bank veel meer redeneert vanuit technologie en vanuit de gebruiker dan bestaande banken. Dat klinkt veelbelovend en in deze Bunq review kijken we of ze dit inmiddels waar kunnen maken en of ze een goede keuze zijn voor ondernemers.

Wat is Bunq?

We beginnen deze Bunq review met een stukje achtergrondinformatie over Bunq. Wat is Bunq? Een Nederlandse online bank, opgericht in 2012 door Ali Nikham, Nederlands IT-ondernemer. De bank is opgericht vanuit ‘tech’ perspectief en wil een compleet nieuwe gebruikservaring bieden.

Sinds 2015 is Bunq in het bezit van een bankvergunning van de Nederlandse bank. Daarmee mag de bank zelfstandig transacties uitvoeren en valt een Bunq rekening ook onder het Europese depositogarantiestelsel. Daarmee is (spaar)geld bij een faillissement tot 100.000 euro gedekt.

Wat opvalt is dat bij Bunq alle bankzaken gebeuren vanuit de app. Er is dus niet eens een internetbankieren website, zo zijn er nog veel meer vernieuwende keuzes. Bunq wordt soms dan ook wel omschreven als het ‘Whatsapp voor bankieren’. In deze Bunq review kijken we of de Bunq rekening ook in de praktijk zo vernieuwend is als het lijkt.

Geen prijsvechter

Wat betreft prijzen heeft Bunq veel geëxperimenteerd de afgelopen jaren. Tot augustus 2017 betaalde gebruikers enkel voor gebruik, een rekening en pinpas waren gratis. Hierdoor was de Bunq rekening erg populair onder mensen die weinig bankierden of Bunq als tweede rekening gebruikte.

In Augustus 2017 voerde Bunq echter een abonnementsvorm in, Bunq premium (Business). Sindsdien betalen consumenten 7,99 euro en ondernemers 9,99 euro per maand voor een Bunq rekening. Daarmee was Bunq opeens een van de duurste banken van Nederland. Dat heeft veel ergernis opgewekt bij toenmalige klanten en Bunq ook de nodige negatieve publiciteit bezorgt.

Bunq wilde echter meer een innovatieve bank worden dan een prijsvechter. Sinds de introductie van Bunq premium zijn er dan ook veel ‘premium’ functies bijgekomen die ondernemers en consumenten moet overtuigen om het hoge maandbedrag te betalen.

Bunq Premium Business

Het Bunq Premium Business pakket is een opvallende mix van diensten en producten zo zagen we tijdens deze Bunq review. Zo krijg je standaard maar liefst 25 bankrekeningen en 3 betaalpassen waarbij je kunt kiezen uit een combinatie van Maestrokaarten (pinpassen) of Mastercards (prepaid creditcards).

Daarnaast heb je nog een heleboel kleinere extra’s. Zo kun je bijvoorbeeld 2 pincodes en 2 rekeningen koppelen aan 1 pasje. Ook heb je de mogelijkheid om inzicht te geven in je rekeningoverzichten aan bijvoorbeeld je accountant. Denk verder ook aan zaken zoals slimme betaalverzoeken via iDeal of SMS. Het ziet er allemaal erg gaaf en doordacht uit.

Extra jammer is het dan ook dat Bunq zo duur is. We snappen dat innovatie geld kost maar niet alleen betaal je als zakelijke gebruiker 9,99 euro per maand voor een Bunq rekening. Je betaald ook nog 10 cent voor elke bij- en afschrijving. Wil je gebruik maken van die mooie betaalverzoeken? Dan betaal je nog eens 10 tot 20 cent per transactie extra.

Kijk je dan naar een Bunq alternatief als N26 Business of Knab zakelijk dan zie je dat die honderden euro’s per jaar goedkoper zijn. Dat lijkt prijstechnisch een erg groot gat om goed te maken met mooie functie, maar wij laten ons graag verrassen in deze Bunq review. Laten we eens kijken naar kern van wat is Bunq? Namelijk een app.

De Bunq app

Eerlijk is eerlijk, we zijn onder de indruk. Wat is Bunq vernieuwend geweest met de Bunq app. De app kan zoveel als je hem vergelijkt met andere bank apps. Ergens is dat natuurlijk ook wel nodig want je hebt geen internetbankieren dus alles moet wel met de app kunnen.

Na het inlogscherm krijg je in een app een overzicht van je Bunq rekeningen. Per rekening kun je een iDeal storting doen vanaf een andere rekening, een limiet instellen en een afschrift inzien. Onder het tabje overzicht zie je alle transacties van je rekeningen samen en kun je ook geplande (periodieke) betalingen en incasso’s inzien.

Onder het tabje passen kun je zelf je betaalpassen uitgebreid beheren. Zo kun je zelf een nieuwe pas aanvragen, blokkeren of een pincode wijzigen. Ook kun je naar wens passen ontkoppelen en koppelen aan andere rekeningen. Tot slot kun je paslimieten instellen en zelfs per land bepalen of betalen met de pas wel of niet toegestaan is.

Verder bevat de app nog een persoonlijke pagina met beveiligingsinstellingen en facturatiegegevens. De QR code scanner gebruik je om iDeal betalingen te signeren en met de Together tab vind je een klantenserviceforum met veel gestelde vragen en kun je eventueel ook een privé chat starten met een Bunq medewerker.

Wat is Bunq nogmaals goed bezig geweest met die app, daar verdienen ze echt pluspunten voor. De app kan ontzettend veel en is bovendien duidelijk ontworpen met gebruiksvriendelijkheid in het achterhoofd. Het punt van kritiek is dan ook niet de werking van de app maar het feit dat er alleen een app is, is dat wel genoeg om zakelijk te bankieren?

Te innovatief

De app van Bunq kan meer dan de gemiddelde website maar toch misten we iets. Het is vooral de afhankelijkheid van die app en dus je telefoon. Je kunt namelijk ook de Bunq klantenservice alleen bereiken via de chat in de app, bellen is niet mogelijk.

Stel dat je telefoon wordt gestolen, kapot valt of kwijt raak dan kun je dus niet bij je geld. Het probleem oplossen kan ook niet zomaar want je kunt niet chatten met de klantenservice. Dan kun je dus gewoon niet bij het geld op je Bunq rekening.

Maar ook als je telefoon het wel doet blijft de app soms frustrerend. Tijdens deze Bunq review probeerden we een incassoprobleem op te lossen. Je merkt dan al snel dat je heel veel tekst moet typen en dat werkt gewoon niet lekker in zo’n klein chatvenstertje. Ook grotere hoeveelheden bankoverschrijvingen wil je gewoon niet overtypen op je telefoon, dan krijg je veel meer kans op typefouten.

Hoewel een zakelijke gebruiker misschien niet zit te wachten op dit soort problemen kunnen we Bunq dit ongemak nog vergeven. Immers wat is Bunq veel aan het ontwikkelen, ze zullen ongetwijfeld binnen afzienbare termijn met oplossingen komen voor dit soort minpunten. Jouw onderneming heeft ook niet vanaf dag 1 een top omzet of perfect product. Het grootste struikelpunt blijft echter de prijs-kwaliteitsverhouding, vooral als je kijkt naar de concurrentie.

Betalen voor gebruik

In deze Bunq review waren we onder de indruk van wat Bunq heeft neergezet voor gebruikservaring in de korte tijd dat ze bestaan. Maar we kwamen tot de conclusie tot Bunq op 1 punt een heel rare strategie hanteert, namelijk betalen voor gebruik.

Waar je bij het ‘oude Bunq’ betaalde voor gebruik was dat in ieder geval een eerlijk prijsmodel. Gebruikte je je Bunq rekening veel wat het duur, gebruikte je hem weinig was het goedkoop. Daarmee wilde Bunq ook laten zien dat ze niet zoals andere banken waar je geld naar allerlei andere zaken ging dan wat je nodig had.

We snappen dat Bunq hiermee vooral klanten aantrok die heel weinig bankierden en dat daar niet veel aan te verdienen valt. Dat ze een abonnementsmodel hebben ingevoerd is dan ook logisch, maar de uitwerking is gewoon krom.

Want welke ondernemer (of consument) heeft er nu 25 Bunq rekeningen nodig? Wie heeft er 3 pasjes tegelijk nodig, al helemaal als je 2 rekeningen en 2 pincodes aan 1 pasje kan koppelen. Ook alle andere slimme functies zijn gaaf om een keertje te proberen maar de gemiddelde gebruiker heeft het niet perse nodig, het is leuk om te hebben.

Daarmee doet Bunq precies het tegenovergestelde van wat ze eerst deden. Namelijk je flink laten betalen voor zaken die je niet gebruikt. Dat is iets wat wij in deze Bunq review Bunq kwalijk nemen. Sommige Bunq features zijn namelijk echt wel vet, ook voor de zakelijke gebruiker. Maar waarom is er niet gewoon een Bunq pakket voor 2 of 3 euro per maand met 1 rekening en 1 pasje zoals alle andere banken het ook doen?

Goedkopere alternatieven

Deze Bunq review eindigt daarmee in een ietwat sombere conclusie.. Wat is Bunq? Te duur. Zo kort kan een conclusie soms zijn. Toch blijven wij redelijk positief, immers bestaat Bunq pas enkele jaren en zijn ze volop aan het vernieuwen. We zijn dan ook ontzettend benieuwd wat een Bunq rekening voor mogelijkheden gaat bieden in de toekomst.

In de tussentijd ben je beter af met deze twee alternatieven.

Knab zakelijk – betaalbaar alternatief

Knab zakelijk is een betaalbare bank voor ondernemers. Voor 2,50 euro per maand heb je een zakelijke rekening met bankpas en de eerste 1000 transacties per jaar zijn gratis. Daarmee heeft Knab verreweg de goedkoopste zakelijke rekening van Nederland. Vergeleken met Bunq maar ook met andere banken zoals ING en de Rabobank. Lees meer over Knab zakelijk in onze review of kijk op hun website.

N26 Business – bankieren bij een Europese bank

Het Duitse N26 heeft een gratis bankrekening voor ZZP’ers en freelancers. Deze rekening komt met een goede werkende internetbankieren app, een pinpas en een prepaid creditcard. Het is een van de eerste banken die hun diensten aanbieden aan klanten in heel Europa. Nieuwsgierig geworden? Lees hier onze review van N26 of kijk op hun website voor meer informatie.

Social Shares

Laat een bericht achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *